Kenapa Kita Bernikah?

Kenapa kita bernikah? ada sebab atau sekadar suka2.. ada yang bernikah sebab tengok kawan sendiri dah bernikah.. ada yang bernikah sebab cinta.. ada yang bernikah sebab rasa dah lama sangat bercinta.. yang mana satu pilihan korang? tapi, bagi fara.. ada eloknya kita bernikah keranaNya.. fara akui, hubungan fara dengan tunang fara sekarang dah lama sebelum kitorang ambil keputusan untuk mengikat hubungan kitorang ni.. fara kenal dia dari sekolah dan kami bercinta dah 6 tahun lebih..

Bukan senang fara nak buat keputusan untuk terima lamaran dia untuk jadikan fara sebagai isteri dia yang sah.. fara fikir mampu ke kitorang untuk bina rumah tangga yang baik? mampu ke dia untuk membimbing fara.. macam2 lagilah fara fikir.. sampai fara sendiri rasa nak menangis sebab tak tahu nak bagi jawapan macamana.. akhirnya, fara bincang dengan ayah fara.. bagi fara, walaupun ini soal hidup fara.. ayah fara yang berhak tentukan.. dia yang lebih kenal fara.. bila dah bincang2, akhirnya fara dapat satu keputusan!!

Fara pegang satu jawapan.. fara rasa yang halal itu lebih baik.. yang halal itu lebih manis.. fara tahu dia takkan buat keputusan untuk lamar fara kalau dia tak sedia.. fara kenal dia.. 

Dari keputusan tu, fara percaya.. AJAL, MAUT, JODOH, PERTEMUAN, REZEKI semua di tanganNya.. jangan risau kalau korang fikir nak kawen ni guna duit banyak.. memang guna banyak tapi kita boleh usaha.. IN SHAA ALLAH, Dia akan bantu kita..

 

Tiada ulasan: